Home » Welke maat

Welke maat halsband 

Maatinformatie
Alle producten die je bij Lagecamppets vindt zijn gemeten in centimeters. De maten kunnen per merk verschillen, let daarom goed op de beschrijving! Om zeker te weten dat je het juiste product koopt, raad ik je aan om de hond of kat op te meten. Mocht je hond of kat precies tussen twee maten invallen, dan kun je het beste de grootste maat kiezen. Als er bij de beschrijving zowel de maten voor nek, borst als rug/lichaamslengte worden aangegeven, is het de bedoeling om al deze maten op te meten.
Voor katten is het niet al te moeilijk om een passende halsband te vinden, omdat het overgrote deel van de collectie bij Lagecamppets geheel te verstellen is. Hierdoor zal bijna elke kat deze halsbandjes passen. Maar honden, dat is een heel ander verhaal..!

Hoe moet ik de maten precies opmeten?
Halsbanden: Meet rond de nek van de hond dicht bij de schouders. Een halsband moet comfortabel zitten, dus zorg dat je in elk geval voor twee vinger ruimte tussen de hals en de halsband. Neem een soepel meetlint en leg 2 vingers op de hals van je hond. Leg het meetlint los rondom de nek en je 2 vingers. De plek waar de twee einden van het meetlint elkaar raken, is de halsomvang.
Tuigjes: Meet de borst op het breedste punt, meestal zit het breedste gedeelte gelijk achter de voorpoten. Als de hond of kat een breed gebouwd is, kan het zijn dat je een maatje groter moet bestellen. Ook tuigjes horen comfortabel te zitten, dus ook hier houd je weer twee vingers ruimte aan. Soms moet ook de ruglente gemeten worden: Begin bij de nek op het punt waar de halsband rust en meet tot aan de aanzet van de staart.
Riemen: Als je een mooie halsband hebt, kan een mooie bijpassende riem natuurlijk niet ontbreken! Houd er bij het kiezen van een riem rekening mee hoe hoog de hond is (van de grond tot aan de nek), hoelang het baasje is en hoeveel wandelvrijheid jullie willen hebben. Mocht je het prettig vinden om soms een korte lijn en soms een lange lijn te hebben, dan kun je kiezen voor een verstelbare riem. Met deze riem kun je alle kanten op, neem de riemen van Rogz:

1. Lange lijn
2. Medium lijn
3. Korte lijn
4. Handsfree (lijn rond de schouder)
5. Dubbele lijn (2 honden tegelijk uitlaten)
6. Tijdelijk vastleggen van de hond

De juiste halsband kiezen:
Je hebt zojuist de halsomvang van de hond gemeten en deze komt op, laten we zeggen, 37 centimeter. Dan kies je bijvoorbeeld een halsband met halsomvang: 34 – 42 cm Dit betekend dat het eerste gaatje van de halsband op 34 centimeter zit en het laatste gaatje op 42 centimeter. Voldoende ruimte om deze halsband strakker of losser te doen, dus de perfecte maat voor je hond!


Geen meetlint bij de hand?
Wil je een cadeautje voor iemand kopen, of heb je geen meetlint bij de hand? Kijk dan hieronder voor een overzicht van de gemiddelde halsomvang van een paar veel voorkomende rassen (let op, dit is een richtlijn, per hond kunnen deze maten verschillen!):

20 tot 25,5 cm Chihuahua, Vlinderhondje
28 tot 30,5 cm Chihuahua,York Shire terrier, Cairn terrier
35,5 tot 40,5 cm Westie, Schnauzer, Mopshond, Beagle
45 tot 50,5 cm Ierse Setter, Golden Retriever, Labrador, Greyhound
55,5 cm Rottweiler, Grotere Labradors
58 cm en meer Duitse dog, St. Bernard

Sommige merken hebben een eigen maatschema, Rogz gebruikt de volgende richtlijnen:
S 20 tot 32 cm Mini Poedel, Chihuahua, Maltheser Yorkie, Dwerg Kees
M 26 tot 40 cm Maltheser, Jack Russel, Terrier, Mops, Schotse terrier
L 34 tot 56 cm Dalmatiër, Spaniel, Dobermann, Boxer, Stafford
XL 43 tot 73 cm Rotweiler, Dog, Ridgeback, Bouvier, Labrador
XXL 50 tot 80 cm Herder, St. Bernard, Bulldog, Bullmastiff, Bouvier

Hopelijk is het mysterie van de maten nu een beetje opgelost, maar mocht je toch nog vragen hebben, bel of mail dan gerust. Have fun met shoppen!