Home » Blog » Gebits verzorging bij de hond

Gebits verzorging bij de hond

Gepubliceerd op 2 juni 2018 07:47

Gebitsverzorging / Tandplak

Tandplak bij honden is een veel voorkomend probleem

 

Maar liefst 80% van de honden ouder dan 2 jaar heeft last van tandplak.

Tandplak is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale plek voor ontwikkeling van tandplak.

Tandplak ontstaat met name langs het tandvlees, maar kan ook ontstaan op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is. De vorm en aanleg van de gebitselementen speelt hierbij een belangrijke rol. Het ene dier heeft er echter sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier zeer verschillen.

Ontsteking

Door de ophoping van bacteriën kan vervolgens een ontsteking in het tandvlees ontstaan. Tanden en kiezen kunnen los gaan zitten en door de ontsteking verhoogt de doorbloeding waardoor de bacteriën en de afvalproducten van de ontsteking naar de nieren, het hart, de lever en de gewrichten kunnen gaan, dit kan ernstige schade aan de organen veroorzaken.

De symptomen van een ontsteking zijn:
Moeite hebben met eten, de hond eet niet of aan één kant.
Een stinkende adem hebben.
Rode en opgezwollen tandvlees.
Witte of bruine aanslag op de tanden.
De kiezen en/of tanden zitten los.

Net als bij de mens is voorkomen van gebitsproblemen veel beter dan genezen!
De belangrijkste pijler bij het genezen berust op het voorkomen of vertragen van de vorming van tandplak en tandsteen.

Wat kunt u doen voor het behoud van een gezond gebit:

1. Gextrudeerde brokken
Gebruik altijd hondenbrokken (geextrudeerde brokken, bijvoorbeel eventueel Max Adult of Max Senior) als hoofdvoeding! Max is een excellente voeding met diverse positieve werkingen en natuurlijk een uitgebalanceerde voeding voor elke hond en kat.

 

2. Tanden poetsen

Naast het juiste hondenvoer adviseren we bij de al ontstane tandplak om dagelijks tanden te poetsen.
Dit kan met een tandenborstel, vingerborstel . Reinigen door middel van tanden poetsen is het beste! Maak daar een routineklus van door elke dag te poetsen. 

3. Mondwater

Is poetsen u teveel werk? Dan is er AFP Sparkle Dental Water en Dental Care Mondwater . Door AFP Sparkle Dental Water dagelijks door het drinkwater te doseren voorkomt u tandplak en wordt ontstane tandplak verwijderd.

4. Chew-It One per week

 

De speciale vormgeving van de Chew-It One per week traint de kauwspieren, ondersteunt de grondige reiniging van de tanden en het tandvlees en voorkomt zodoende mondgeur en tandplak. Normale beefstrips of kauwstrips adviseren wij niet of er moet duidelijk op staan dat ze tandplak voorkomen bij dagelijks gebruik. Kijk voornamelijk naar het vet/suiker gehalte in het product.

 

5. Tandheelkundige speeltjes

Een andere maar effectieve methode om tandplak te voorkomen zijn tandheelkundige speeltjes.
Speciale speeltjes die helpen het gebit te reinigen en die wij adviseren zijn: Braided Cotton Rope Knot Ball ,Petsport Braided Rasta Man  ,Pet Qwerks Flavorit Wood Bark Bone Mint en de Braided Cotton Knot Bar 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.