Home » Blog » Hoe zweet een hond

Hoe zweet een hond

Gepubliceerd op 29 april 2018 09:08

Honden hebben ook hun actieve momenten en de belangrijkste manier om dan warmte kwijt te raken is door te hijgen met de tong uit de bek.
Ook als uw hond niet in beweging  is, maar het gewoon warm heeft, bijvoorbeeld in de zon, zal hij zijn warmte vooral kwijt raken door zijn tong uit zijn bek te laten hangen.

Geef uw hond een koel bot of koel mat daar zal uw hond zeker blij mee zijn.
Daarnaast kunnen honden via hun voetzooltjes ook warmte kwijt raken.
De mogelijkheden van honden om warmte kwijt te raken zijn wel beperkter dan bij mensen.
Daardoor is er meer risico op oververhitting.
Beperk bij warm weer ook de activiteiten met uw hond.
Laat hem niet naast de fiets rennen bijvoorbeeld.

Honden kennen zelf vaak hun grenzen niet, door hun enthousiasme blijven ze druk en actief tot ze erbij neervallen.

Wat gebeurt er bij oververhitting?

De normale lichaamstemperatuur voor honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een oververhitte hond wordt sloom en zijn bewegingen worden trager. Hij kan zelfs weigeren op te staan. De lichaamstemperatuur loopt snel op en deze warmte is goed te voelen bij de binnenkant van de oren en de lippen. Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.

.

Hoe herken je oververhitting?

Naast sterk hijgen en onrust, zijn symptomen Bij  UW HOND onder andere sloomheid en braken.

Welke voorzorgsmaatregelen moet een eigenaar nemen?

Een eigenaar moet zijn hond niet in de directe zon laten liggen, maar zorgen voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, in de tuin en tijdens uitjes. Grote wandelingen kunnen het beste gepland worden in de koelte van de ochtend en laat op de avond. Er moet altijd voldoende koel vers water aanwezig zijn. Zwemmen is goed als de hond dit wil en kan en als het zwemwater veilig is. Lopen op asfalt kan het beste vermeden worden, gras is beter. Ook zand kan erg warm worden. Honden die altijd en overal willen spelen en rennen, moeten afgeremd worden


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.