Home » Blog » Waar koop ik een gezonde pup.

Waar koop ik een gezonde pup.

Gepubliceerd op 7 april 2018 08:17

U heeft besloten dat u een hond wilt. Wellicht na jaren debateren of in een ploselinge opwelling. Hoe dan ook, wanneer u een hond wilt, moet u een aantal keuzes maken. Willen we een rashond of een kruising; willen we een reu of een teef; wordt het een pup of toch liever een volwassen exemplaar die zijn wilde haren al kwijt is?

U wilt een puppy

Stel, u kiest ervoor een pup te nemen. U heeft tijd en zin op zo’n klein ding op te voeden, zindelijk te maken en te begeleiden tot een stabiele volwassen hond. Dan staat u voor de keus of u een rashond met stamboom wilt, een stamboomloze hond of een kruising.
Rashond
Als u een rashond wilt, dan doet u er verstandig aan om contact op te nemen met de rasvereniging van het betreffende ras.

De adressen vindt u op de site www.raadvanbeheer.nl.

Maar voor het zover is moet u waarschijnlijk nog beslissen wát voor een ras u wilt. Hiervoor zijn diverse manieren om daar achter te komen.

Rasloos, kruising of bastaard

Wilt u een kruising of een rasloze pup, dan moet u zich heel goed oriënteren. Er is namelijk nauwelijks controle op mensen die rasloze (of stamboomloze) honden fokken. Het is dus wat lastiger te bepalen of dit betrouwbare fokkers zijn. Wellicht kan uw dierenarts of het plaatselijke dierenasiel u helpen aan een vertrouwd adres.

Waar koop ik een gezonde pup?

Er zijn een aantal kanalen om een puppy aan te schaffen. Ongetwijfeld kent u de horrorverhalen van zieke pups en uitgeputte fokteven die bij broodfokkers uitgebuit worden. Voorzichtigheid en een gezond verstand is dus geen overbodige luxe als u zoek bent naar een leuke, gezonde pup. Broodfokkers hebben honden op voorraad, dit kan erg verleidelijk zijn, omdat u liever vandaag dan morgen een pup wilt hebben. Mensen, alstublieft, trap niet in deze valkuil! Heb geduld! Wacht liever nog een aantal weken/maanden totdat u een pup vindt die gezond is en in huis opgegroeid. Ga ook niet “alleen even kijken” … voor u het weet valt u toch voor zo’n zielig hondje die u wilt “redden”. U haalt zich hier een hoop ellende en verdriet mee op de hals en erger: het houdt de broodfok instand! Niet doen dus!
(rashonden)fokker / hobbyfokker

Een goede fokker herkent u als volgt:

Er wordt maar één ras gefokt (soms twee, maar niet meer!). Er zijn slechts af en toe nestjes. De pups worden samen met de moeder in een huiselijke omgeving grootgebracht. De teef en haar pups mag u in hun eigen omgeving bekijken. Het verblijf is schoon en de honden zien er gezond uit. De honden begroeten de fokker enthousiast en ze zijn ook in u geïnteresseerd. De pups kruipen niet weg voor u en onderzoeken hun omgeving. De fokker stelt allerlei vragen aan u over uw leefsituatie en geeft de pup niet zo maar aan u mee. Hij wil ten slotte het beste voor zijn pups! De pup is minstens 7 weken oud voordat hij met u mee mag. Hij is dan ontwormd en gechipt en minimaal 1 keer ingeënt.

Grote fokker

Grote, commerciële fokbedrijven kunt u herkennen doordat zij meerdere rashonden of kruisingen (bijvoorbeeld boomerhondjes ) aanbieden. Vaak zijn dit de populaire rassen. De teven zijn in bezit van de fokker en u kunt de teef samen met de pups zien. Men heeft het hele jaar door pups. De honden worden in kennels gehouden en niet in huiselijke kring groot gebracht.

Handelaar

Hondenhandelaren kopen honden en pups op en verkopen ze door. De fokker en de ouders van de pup zijn meestal onbekend. Veel pups komen uit Oostbloklanden waar zij in erbarmelijke omstandigheden gefokt en verhandeld worden. U herkent een handelaar aan het feit dat u de moederhond niet samen met de pups kunt bezichtigen (vaak heeft men hiervoor een smoesje). Vaak zijn er meerdere rassen aanwezig. Men heeft het hele jaar door pups.
Dierenwinkel
Er zijn dierenwinkels die puppies verkopen. Vaak zijn deze honden ingekocht bij grote fokkers of hondenhandelaren. De gevaren zijn dus hetzelfde; u loopt het risico een ongezonde, ongesocialiseerde pup te kopen.

Advies

Neem geen overhaaste beslissing; wat is nou een maandje op 10 jaar (een hond leeft 9 tot 14 jaar)? Weet u nog hoelang u bezig was om een auto te kiezen? Een hond blijft nog veel langer bij u, is het dan ook geen zaak om daar over goed na te denken?
Een overhaaste beslissing kan nare gevolgen hebben en vaak trekt de hond dan aan het kortste eind.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.